Undang-undang baru untuk ganti Ordinan Darurat, kata Zahid

 • SEA Games 50 day countdown day 40

  SEA Games 50 day countdown day 40

  SEA Games 50 day countdown day 40

  Corporation Primary School is celebrating its 40th anniversary this year. In conjunction with the nation’s hosting of the 28th SEA Games, the school is taking the opportunity to be part of the great countdown to the opening of the games by highlighting the number ‘40’. …

 • SEA Games 50 day countdown day 41

  SEA Games 50 day countdown day 41

  SEA Games 50 day countdown day 41

  Day 41 of the SEA Games countdown is brought to you by the 41st Battalion, Singapore Armoured Regiment. The formation took less than an hour and involved over 500 soldiers. …

 • SEA Games 50 day countdown day 43

  SEA Games 50 day countdown day 43

  SEA Games 50 day countdown day 43

  In celebration of its 42 years of serving the community through sport as well as to mark 42 days to the official opening of the year’s biggest sporting event – the 28th SEA Games, more than 300 Sport Singapore (SportSG) staff gathered in front of Stadium Roar to form the number 42. Significantly, this year also marks 42 years since Singapore hosted its first ever SEAP Games in 1973. …

Oleh Muzliza Mustafa

Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi (gambar) mengatakan draf pertama set undang-undang baru untuk menggantikan Akta Ordinan Darurat kini berada di Jabatan Peguam Negara.

Menteri Dalam Negeri itu berkata kerajaan bersetuju untuk menggubal undang-undang baru berikutan peningkatan jenayah selepas pemansuhan Akta Ordinan Darurat dan Akta Kediaman Terhad.

"Kita mengalu-alukan idea dan cadangan baru daripada semua pihak termasuk pemimpin pembangkang dan organisasi bukan kerajaan bagi memastikan undang-undang baru itu berkesan," katanya.

Ahmad Zahid mengatakan beliau mahu kerjasama dari pembangkang dan badan bukan kerajaan (NGO).

“Mereka boleh salurkan cadangan mereka kepada saya dan saya mahu mereka bersetuju dengannya. Jadi jika kita tidak menerima apa-apa cadangan, jangan datang kepada saya dan merungut apabila undang-undang diperkenalkan,” katanya.

Zahid mengatakan Kementerian Dalam Negeri akan mewujudkan pasukan petugas khas untuk mengesan pengedar dadah dan penjual yang bebas kerana Ordinan Darurat dimansuhkan.

Beliau bagaimanapun tidak memberitahu agensi mana yang akan digunakan untuk mengesan pengedar dadah.

“Kami dapati pengedar dadah antara 2,600 tahanan dari Simpang Renggam kembali kepada urusan lama selepas dua undang-undang dimansuhkan,” katanya di Jalan Raja Alang hari ini.

Pengumuman Zahid itu hadir selepas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nancy Shukri memberitahu Parlimen pada Isnin kerajaan telah menyediakan undang-undang baru untuk menggantikan Akta Ordinan Darurat bagi menangani jenayah yang semakin meningkat.

Sementara Ahli Parlimen Puchong Gobind Singh Deo hari ini menyalahkan kerajaan kerana peningkatan jenayah.

"Kerajaan perlu menerima dan mengakui keputusan awal untuk memansuhkan undang-undang dibuat dengan tergesa-gesa, tanpa kajian yang betul dan tidak memberi perhatian sewajarnya mengenai akibat daripada tindakan tersebut.” - 4 Julai, 2013.

Loading...

Latest News

Makanation